Històries de la vall d'Àger

Els olivers

Com diu Magí, les oliveres son l’arbre més intel·ligent que hi ha. Quan hi ha temporada de sequera abans de morir, l’arbre deixa caure el fruit, les olives, i les fulles si cal. D’aquesta manera és una dels arbres que viuen mes anys. Hi ha molts olivers centenaris a la vall d’Àger i en general al món. 

Les aigües que fan la fusta d’olivera son molt bon iques i la fan una fusta molt reconeixible. 

Els Ametllers

Conta la llegenda que per principis del segle XX al poble d’Àger hi havia un emprenedor de casa xxx. L’home en qüestió va tenir la visió que l’ametller podria ser un arbre que arrelaria be en aquestes terres i faria bons fruits, les ametlles. 

Així va ser com va posar en marxa un viver d’ametllers i els va començar a oferir als altres vilatans. Sembla ser que no va tenir gaire èxit en la venda i ningú no li va comprar cap arbre. Cansat i amb el negoci fallit, va decidir deixar-ho córrer i llençar els arbres que ningú no volia al marge. 

Mig d'amagatotis, molts vilatans van anar a recollir els arbres que havia llençat i els varen plantar. Tal com havia visionat en xx de cal xx els arbres va arrelar molt be i tothom va començar a plantar ametllers. Així és com ara, un segle mes tard, els arbres de conreu mes abundants a la val d’Àger son oliveres i ametllers.